Bedrijven moeten ontwikkelen in innovaties omdat ze er zelf een markt in zien

Via technologie mogelijk maken dat mensen met een beperking meer regie over hun eigen leven krijgen. Dat is de gedachte achter Academy Het Dorp, een initiatief van zorgorganisatie Siza.
Jorrit Ebben

Via het gelijknamige cluster- en netwerkproject brengt Academy Het Dorp bedrijven, kennisinstellingen, zorgprofessionals, overheden én mensen met een beperking bij elkaar. Zodat ze samen innovatieve producten kunnen ontwikkelen. Een interview met managing director Jorrit Ebben.

Je moet het doen omdat je er een markt inziet

We zagen dat het onvoldoende was om alleen voor Siza te ontwikkelen. Dan krijg je oplossingen die voor onze cliënten goed bruikbaar zijn, maar voor anderen niet. En we vinden dat bedrijven niet voor Siza moeten ontwikkelen, maar juist omdat ze er zelf een markt in zien.

Jorrit Ebben

Academy het Dorp

Om tot echte innovatie te komen, moeten alle partijen elkaar allereerst begrijpen. En dat is niet vanzelfsprekend omdat hun doelen verschillen. Ebben: “Mkb’ers willen een product dat ze in een grotere oplage kunnen verkopen, mensen met een beperking willen een oplossing voor een probleem in hun dagelijks leven. Wetenschappers zijn vooral gericht op onderzoeksresultaten en ook overheden en zorgverzekeraars hebben hun eigen prioriteiten. Als Academy Het Dorp brengen we het gesprek op gang en pakken de rol van tolk-vertaler als blijkt dat partijen elkaar onvoldoende begrijpen.”

MKB

De inbreng van het MKB staat centraal in het project, zegt Ebben: “Het merendeel van de mkb-bedrijven richt zich nog steeds op e-healthoplossingen voor de ziekenhuiszorg. De langdurige zorg kent hele andere problemen omdat een groot deel van de mensen met een beperking thuis woont.”

Om die problemen duidelijk voor het voetlicht te brengen, hebben mensen met een beperking eveneens een prominente rol in het project. Dat was duidelijk te zien op de bijeenkomst Academy’s Got Talent tijdens het Health Valley Event 2018 waar oplossingen voor tien problemen in de langdurige zorg gepresenteerd werden. Een jury van vier mensen met een beperking gaf commentaar en koos een winnaar. Dat werd Hanneke Deenen (zie hieronder) die een zelfontworpen handzame tillift liet zien.

Subsidie

Eind 2017 kreeg Academy het Dorp een bijdrage uit de cluster- en netwerkregeling. Een subsidieaanvraag is een kunst op zich, erkent Ebben. “Maar je komt een heel eind, als je kijkt naar het wederzijds belang en begrip hebt voor elkaar".

“Het geld van de subsidie gebruiken we om bijeenkomsten zoals Academy’s Got Talent op Health Valley te organiseren,” zegt hij. Zo kunnen we grotere groepen mensen en bedrijven met elkaar in contact brengen. Dit soort activiteiten hadden we zonder de bijdrage van OP Oost niet kunnen organiseren.”

Hij is overtuigd van het belang van grootschalige events. “Dat zie je bij Academy’s Got Talent. Elke pitcher kreeg een aanbod uit de zaal om te helpen bij de doorontwikkeling. Zo kunnen we ons netwerk dat inmiddels uit circa vijftig partners bestaat aanvullen met organisaties die concreet kunnen aansluiten bij een project.”

Hanneke Deenen ontvangt prijs

Het jurylid van Academy's Got Talent wilde ook zo'n tillift

Niet alleen de jury was enthousiast over de Handymover en koos mij tot winnaar; ook uit de zaal kwamen reacties van groothandelaren die de Handymover graag in hun pakket wilden opnemen. 

Hanneke Deenen

Winnares Academy’s Got Talent en ontwikkelaar Handymover

“Sinds mijn vroege jeugd ben ik rolstoelgebruiker. Rond 2007 ontwikkelde ik de Handymover. Ik had behoefte aan een kleine handige tillift die overal naartoe kan. Die was er niet, omdat fabrikanten vooral grote tilliften maakten voor zorginstellingen. Die neem je niet ‘even' mee als je een dagje weggaat."

Ook tien jaar geleden viel haar Handymover, die aangesloten is op haar elektrische rolstoel, al in de smaak. Op de Supportbeurs, een grote beurs voor hulpmiddelen, won ze een geldbedrag waarmee ze het prototype kon laten bouwen dat ze op Academy’s Got Talent presenteerde. “Sindsdien heb ik een aantal keren geprobeerd om de lift te laten produceren. Een keer is het bijna gelukt met een rolstoelfabrikant. Die haakte uiteindelijk toch af omdat hij het risico te groot vond.”

De prijs die Hanneke Deenen won is ondersteuning van Academy Het Dorp bij de doorontwikkeling van de Handymover. Samen zijn ze inmiddels op zoek naar een bedrijf dat de lift universeler kan maken, zodat hij op meerdere rolstoelen past. Ze is er blij mee: “Niet alleen omdat hiermee de kans groter wordt dat de Handymover ook voor anderen beschikbaar komt. Belangrijker vind ik nog dat gebruikers van het begin af aan worden meegenomen in de ontwikkeling. Dat wordt steeds belangrijker omdat de overheid van ons verwacht dat we thuis blijven wonen. Dat lukt beter wanneer we daarvoor de juiste hulpmiddelen hebben.”