Binnen het CAIR-project schaalde Antecy samen met Bronswerk Heat Transfer en de Wageningen University zijn technologie voor het afvangen van CO2 succesvol op.
“CO2 is niet alleen een schadelijke stof die voor de opwarming van de aarde zorgt. Het is ook een belangrijke grondstof voor de algen- en plantenteelt en voor de productie van kunststoffen en coatings. Nu wordt veel CO2 uit olie en aardgas gemaakt. Om in die markt mee te spelen moeten we CO2 tegen een concurrerende prijs kunnen afvangen en in geconcentreerde vorm aanbieden.” Aldus Paul O’Connor, medeoprichter van Antecy.
Carbon from AIR
Vanuit die gedachte ontwikkelde het bedrijf met ondersteuning van de Universiteit Twente het CAIR-concept. Het woord CAIR staat voor Carbon (CO2) from AIR. Hierbij wordt een sorbent (soort actieve kool) gebruikt die de CO2 kan binden en weer afgeven. Na gunstige laboratoriumtesten was het zaak om op te schalen. Daarvoor vroeg Antecy EFRO-subsidie aan. Naast een financiële bijdrage kregen ze ook waardevolle ondersteuning. van OP Oost. Adviseurs legden contact met Bronswerk Heat Transfer. Dit bedrijf uit Nijkerk is een wereldspeler op de markt van warmtewisselaars.