Voeding uit rotsbodem
Heb je weleens een eenzame boom op een rotsplateau zien staan? En vroeg je je af hoe hij daar kon leven? Voedingsstoffen uit een rotsbodem halen is lastig, maar niet onmogelijk. De boom krijgt daarbij hulp van schimmels, zogenaamde mycorrhiza, die complexe moleculaire structuren in de rots afbreken om de boom toch van voedingsstoffen te kunnen voorzien. In ruil voor zijn noeste arbeid krijgt de schimmel suikers. Want hé, voor wat hoort wat.
Planten en schimmels
Deze symbiose tussen planten en schimmels zie je overal. ‘De draden in de grond die wij haarwortels noemen, zijn mycorrhiza. In natuurlijke ecosystemen vind je ze bij vrijwel alle planten’, zegt Tom Bade, bedenker van het concept achter Fiber- 2Fiber. Dit samenwerkingsverband van Fiber2Fiber is een project
van Natural Soil Improvement, in samenwerking met NIOOKNAW, KIWA, Grondslag, Waterschap Drents Overijsselse
Delta en het Kenniscentrum Papier en Karton, onderzoekt met een subsidie uit het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (EFRO) of de symbiose tussen schimmels en planten ook een ander nut kan dienen. Want als die symbiose een rots kan ‘breken’, waarom dan niet een onafbreekbaar geachte structuur als asbest?