Dat kunnen ideeën van anderen zijn of van de eigenaren zelf, zoals de fotobioreactor LAURA, dat uit de koker van directeur Bart Rosendaal kwam.
Algen kweken
Het idee voor LAURA (Large scale Algae Utilisation for Renewable energy Applications) dateert uit de tijd dat Rosendaal in de biobrandstofindustrie werkte. Omdat algen als bron voor biobrandstof in zijn ogen niet meer commercieel interessant zijn, bleef het acht jaar op de plank liggen. Na de oprichting van Cleantech Innovations in 2014 kwam LAURA weer tevoorschijn. Via een kennisvoucher ontwikkelde Cleantech Innovations samen met de onderzoeksgroep bioprocestechnologie van Wageningen University een eerste prototype van LAURA, zegt Rosendaal. "De volgende stap kunnen we dankzij de regeling Innovatie samenwerkingsprojecten zetten. Ons doel is om samen met ingenieursbureau IPSS een fotobioreactor te ontwikkelen die voor een concurrerend tarief algen kan kweken voor de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Door het optimaliseren van de belichting en de stroomsnelheid verwachten we een verdubbeling van het rendement."
Haat-liefde
Met subsidies heeft Rosendaal een haat-liefdeverhouding. "Aanvragen en beheren van subsidiegelden kost veel tijd. Die wil je als ondernemer liever aan je product besteden." Tegelijkertijd erkent hij dat commerciële investeerders zoeken veel moeizamer is: "De uitkomst van een innovatief proces is vaak niet voorspelbaar en investeerders willen graag zekerheid. Bovendien loop je het gevaar dat je zo lang moet zoeken, dat je techniek achterhaald is. Het is daarom goed dat de overheid innovatie stimuleert en dan moet je de bijkomende administratieve eisen voor lief nemen. Ondernemers die twijfelen over een aanvraag, raad ik aan om door de zure appel heen te bijten. Uiteindelijk geeft de subsidie je een kans om je ideeën te realiseren.
Lees meer over het project Laura op Europa om de Hoek