Mammografie Paddle maakt borstonderzoek aangenamer en nauwkeuriger

De gangbare manier van borstonderzoek is om een borst zoveel mogelijk samen te drukken. Een op de vijf vrouwen vindt dat zo pijnlijk dat ze zich niet meer laat onderzoeken. Dit staat averechts op het doel van bevolkingsonderzoek naar borstkanker: tumoren zo vroeg mogelijk ontdekken.
foto mammografiepaddle

Met subsidie van OP Oost ontwikkelden Sigmascreening en ScreenPoint Medical een gevoelige aandrukplaat en software die het borstonderzoek aangenamer en nauwkeuriger maken.

Meer comfort voor de patiënt is al jaren een uitgangspunt bij de ontwikkeling van apparatuur voor borstonderzoek. Sigmascreening uit Enschede vond de oplossing in een gevoelige aandrukplaat, vertelt clinical application scientist Monique van Lier. “De innovatie zit in het gebruik van intelligente folie, die bijvoorbeeld ook op touchscreens zit. Deze folie meet de grootte van de borst en bepaalt hoeveel druk er nodig is om een goede foto te maken. Zo hoef je nooit te veel druk toe te passen", zegt Van Lier.

Moniek van Lier

Het biedt comfort

Naast de minimale druk biedt de aandrukplaat ook op een andere manier comfort. Boven op de plaat zitten acht lampjes. Wanneer er zes branden, is de optimale druk bereikt. De laborant die aandrukplaat bedient, kan dit gemakkelijk uitleggen. En de vrouw kan zich er beter op instellen, zodat ze het onderzoek meer ontspannen kan ondergaan. Dit maakt de kans op een goede foto groter.

Monique van Lier

Sigmascreening

 

De juiste druk

Voor de softwarematige kant van het project tekent het Nijmeegse bedrijf ScreenPoint Medical waarmee Sigmascreening al vele jaren samenwerkt. Beide bedrijven richten zich op innovaties binnen het borstkankeronderzoek. Waar Sigmascreening zich richt op mechanische producten zoals aandrukplaten, ligt de nadruk bij ScreenPoint op software om (röntgen)foto’s automatisch te lezen en afwijkingen in het borstweefsel te herkennen.

ScreenPoint ontwikkelde de software om de informatie van de gevoelige aandrukplaat te verwerken. Deze informatie wordt vervolgens gebruikt om het eigen systeem Transpara dat borstfoto’s automatisch leest en beoordeelt, te verbeteren. Ook wordt de informatie gebruikt voor richtlijnen voor de juiste druk bij borstonderzoek. Van Lier: “Dat is belangrijk voor de kwaliteit van de foto. Hoe meer druk, hoe beter de foto, was lang de gedachte. Steeds meer studies laten zien dat tumoren bij te grote druk niet goed zichtbaar zijn. Je drukt ze als het ware weg. Bij vrouwen waarbij foto’s gemaakt zijn met veel druk, zie je vaker een tussentijds tumor.”

Doorbraak

Inmiddels wordt de gevoelige aandrukplaat gebruikt op bestaande apparaten van GE, een van de grootste producenten van borstcontroleapparatuur. De reacties zijn positief, zodat Sigmascreening nu gevoelige aandrukplaten voor nieuwe borstcontroleapparaten ontwikkelt. Monique van Lier: “Dit was ons op eigen kracht nooit zo snel gelukt. Het project was te risicovol voor de kleine mkb-bedrijven die we nu eenmaal zijn. Met hulp van de subsidie van OP Oost hebben we deze doorbraak kunnen realiseren.”

Meer informatie over dit project: