Mede door EFRO-subsidie voor de proeftuin 'De Groene Eiwitversneller' kregen ze die faciliteit wel.
Opschalen
Anders dan grote voedingsmiddelenfabrikanten hebben mkb-bedrijven die groene eiwitproducten ontwikkelen, geen geld om hun productie op te schalen of bij een commercieel bureau te laten testen.
Zo krijgen ze geen betrouwbare informatie over schaalbaarheid van productie, kwaliteit, kostprijs en voedselveiligheid. En juist die informatie is essentieel voor een businesscase en voor potentiële afnemers.” Aldus Jeroen Willemsen, eigenaar van het bedrijf Food for Impact en groot pleitbezorger van de groene eiwittransitie. Hij zocht daarom naar een testfaciliteit en vond die bij voedselproducent Bobeldijk uit Deventer die bezig was om deels over te schakelen naar vegaproducten. Eigenaar Remko Vogelenzang: “Via de Proeftuinregeling konden we een deel van onze productielocatie zo inrichten dat we hoeveelheden van vijfhonderd kilo konden maken. En juist die opschaling is belangrijk. De meeste bedrijven kunnen zelf wel vijftig kilo produceren, maar dat is te weinig voor een betrouwbare berekening van de kostprijs.”
Vegaan
Naast Food for Impact en Bobeldijk bestaat het consortium achter De Groene Eiwitversneller uit algenproducent Duplaco, ABC-Kroos, Ruitenberg voor de bindmiddelen en Labeij Foods dat de producten op smaak brengt. Samen ontwikkelde en testte het consortium in de afgelopen twee jaar tien nieuwe producten waarvan het bindmiddel ook voor honderd procent plantaardig is, waardoor ze ook het label ‘vegaan’ mogendragen. Voorbeelden daarvan zijn burgers, schnitzels en balletjes gemaakt van quinoa, algen enkikkererwten,maar ook eeninstantsoep op basis van algen.“Acht producten zijn nu klaarvoor de verkoop”, vertelt Vogelenzang. “Bij twee zijn we nogbezig met de laatste loodjes.”Niet alleen door het aantal marktrijpe producten is de GroeneEiwitversneller een succes, vindt Vogelenzang. De proeftuin heeft ook voor meer werkgelegenheid gezorgd: “Viervan de vijf partners hebben nieuwe mensen aangenomen. Zelf heb ik zes vacatures opde lijn van vegaproducten.”De manier van samenwerken ziet Willemsen eveneens als een succes: “Je brengt een aantaldeel expertises bij elkaar en ontwikkelt samen nieuwe producten. We hadden een bedrag gereserveerd om extra kennis in te kopen. Doordat we elkaar en elkaarsexpertise beter leerden kennen, bleek dat niet nodig."
Nieuwe producten
Medio 2017 eindigt het EFRO-project, maar De Groene Eiwitversneller blijft bestaan en ook het principe van de proeftuin blijft gehandhaafd, zegt Willemsen: “Er zit al een aantal nieuwe producten in de pijplijn, onder meer op basis van de veldboon. Een aantal boeren uit Oost-Nederland wil deze eiwitrijke peulvrucht toepassen in voedselproducten, maar heeft nog geen goed perspectief voor de verwerking ervan in groene eiwitproducten. Dat perspectief gaan we in De Groene Eiwitversneller ontwikkelen.”
Lees meer over De Groene Eiwitversneller op Europa om de Hoek